Anxietatea la adult

Ce este anxietatea?

Cu totii suntem din cand in cand ingrijorati; ne ingrijoram pentru lucruri grave sau minore, iar uneori ne ingrijoram pentru lucruri care s-ar putea intampla. Dar nu toti oamenii sufera insa de anxietate, nu-i asa? Persoanele cu anxietate prezinta simptome fizice care le impiedica sa isi traiasca viata in limitele normale. Asemenea simptome includ: stari de neliniste, oboseala, dificultati de concentrare, iritabilitate, tensiune musculara, insomnie. Ingrijorarile acestora sunt legate de diferite aspecte ale vietii cotidiene, precum starea de sanatate, probleme financiare, respingere sau performanta.

Cat de frecventa e anxietatea?

Studiile arata ca aproximativ 7% din populatie sufera de anxietate, probabilitatea de aparitie in randul femeilor fiind mult mai mare decat in cazul barbatilor.

Aceasta afectiune poate avea si o latura cronica, cele mai multe persoane admitand ca au fost ingrijorate intreaga lor viata.

Majoritatea persoanelor cu anxietate prezinta o serie de probleme aditionale, cum ar fi: fobii, depresie, sindromul colonului iritabil si probleme de relatie.

Care sunt cauzele anxietatii?

Anxietatea poate sa apara ca urmare:

-a prezentei unei componente mostenite;

-a anumitor trasaturi personale (de exemplu: incapacitatea de a tolera frustrarea)

-a evenimentelor stresante de viata.

Cum influenteaza anxietatea gandirea?

Persoanele cu anxietate au credinta ca li se vor intampla lucruri groaznice. Prezic ca li se vor intampla evenimente cumplite, chiar si in cazurile in care probabilitatea este foarte redusa.

Daca sunteti o asemenea persoana, probabil ca veti recunoaste ca uneori spuneti: ”Ce ar fi daca….?”, expresie care naste o serie de posibile “rezolvari” negative pentru care considerati ca ar trebui sa va pregatiti. Si uite asa sirul lucrurilor pentru care va ingrijorati nu are sfarsit.

 Cum influenteaza anxietatea comportamentul?

Reactiile comportamentale puse in actiune de catre persoanele cu anxietate sunt conduite de evitare si cautare a asigurarilor. Astfel, acestia vor evita situatiile sociale, confruntarea cu informatii cu caracter dezagreabil sau situatiile care ar presupune prezenta unor pericole externe. Persoanele cu anxietate se simt permanent tensionate, incordate, incapabile sa se relaxeze.

 Cum v-ar putea fi de ajutor intalnirea cu un psiholog? Terapia va poate ajuta sa recunoasteti diferentele dintre ingrijorarea productiva si cea neproductiva, sa invatati sa-i dati “drumul” ingrijorarii sau sa o amanati, sa invatati cum sa va depasiti strategiile de evitare a unor activitati sau ganduri care va ingrijoreaza si, de asemenea, puteti invata tehnici de relaxare musculara si respiratie care sa va aduca confortul fizic si psihic de care aveti nevoie.

Anxietatea la adult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus